Stöd för anhöriga

Varje anhörigskap är unikt. Ändå finns stora likheter i hur anhöriga upplever sin situation. Många beskriver det som en känslomässig berg -och dalbana med starka känslor, tung belastning och mentala och praktiska utmaningar.

Det kan kännas omöjligt att hantera, men det finns hjälp att få, även om vi inte kan påverka resan så kan vi påverka hur vi hanterar den.

Att få ett sjukdomsbesked eller en diagnos kan vara en chock. Det påverkar inte bara vardagen och praktiska förutsättningar, det kan också förändra roller i relationer och väcka starka känslor av sorg och oro – både för den drabbade och de anhöriga. Anpassningen till den nya situationen är ofta utmanande, när känslor och utmaningar kommer på en och samma gång. Man befinner sig i en pågående kris, en process som kan vara både lång och oviss.

I en sådan situation kan det vara avgörande att skapa nya strukturer och rutiner anpassade efter nuet och att få verktyg för att hantera det egna och andras mående. När vi är stressade minskar vår förmåga att se lösningar, och det kan vara hjälpsamt att ta stöd för att bryta ohållbara mönster. Upplev maktlöshet och att vara klämd mellan behov och egen ork kan skapa stark stress och negativa känslor. Om stressen blir långvarig riskerar den att påverka hälsan. Därför är det viktigt att ta signalerna på allvar – ibland kan små justeringar göra stor skillnad.

Tillsammans kartlägger vi er situation och anpassar åtgärder för ökat välmående, bättre återhämtning och en hållbar struktur. Med evidensbaserade verktyg skapar vi strategier för att hantera mående, livet och vardagen. Gå vidare till kontakt och bokning här.

I samarbete med Bryr – en verksamhet som stöttar anhöriga med praktiska lösningar – deltog jag nyligen i ett webbinarium där jag pratade om hur man kan hantera de känslor som ofta följer med rollen som anhörig, du kan kika på det här.