Konflikthantering på jobbet

Socialt skav och konflikter på arbetsplatsen kan leda till minskad prestation med upp till 86%*. Effektiv konflikthantering minskar arbetsrelaterad stress och förbättrar självkänsla, kommunikation och samarbete.

Konflikter är en naturlig del av mellanmänskliga möten, inte minst på jobbet. Effektiv hantering av konflikter driver utveckling medan ineffektiv hantering kan eskalera problemen och innebära stora kostnader såväl för individers hälsa som för organisationen. Ohanterade konflikter äter ofta mycket energi och resurser och kan leda till allvarliga arbetsmiljöproblem.

Vår instinkt är ofta att undvika konflikter och det obehag de skapar. Att utveckla förmågan att möta obehaget på ett konstruktivt sätt stärker individ, grupp och organisation. Effektiv konflikthantering är en viktig pusselbit för innovationskraft och psykologisk trygghet. Läs mer om vilka värden detta kan skapa för individ, grupp och organisation här.

För kontakt och bokning klicka här

Varför skapas konflikter?

Det är oundvikligt att vi har olika behov och olika intressen som krockar, hemma och på jobbet. Det ligger i människans natur att ”konflikta” om resurser. Hur vi närmar oss konflikter skiljer sig mellan individer.

Det är inte konflikten i sig som skapar problem, det är hur den hanteras. Ofta saknar vi kunskap om hur man hanterar en konflikt konstruktivt. Rätt hanterade driver konflikter utveckling, samarbete och arbetsglädje.

SAM, AFS och OSA

Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS) och allmänna råd gällande Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) syftar till att säkra den fysiska och psykosociala arbetsmiljön (se AFS 2023:1 för mer information).

Om man utgår ifrån dessa och säkerställer att medarbetarna har stöd vid behov och den kompetens som krävs om hur man hanterar konflikter och skapar hälsa på jobbet vaccinerar man verksamheten mot såväl ohälsa som mot stagnation och kriser.

* Källa Titel: Forskningsrapport 2021:5 Lite vanligt hyfs skadar inte. Författare: Dan HassonKarin Villaume och Cecilia Berlin forskare vid KI